De groei van bedrijfswinsten in Nederland kent dit jaar een echte zomerpiek. Bij het slot van 2015 zwakt de groei af. Dat voorspelt de Winstmeter Ondernemers van Z24.

Voor het derde kwartaal van dit jaar voorziet de Winstmeter Ondernemers een groei van de operationele bedrijfswinsten van liefst 8,4 procent. In de laatste drie maanden van het jaar valt de groei wat terug tot een plus van 4,8 procent. Nog steeds sterk, maar wat minder uitbundig.

Ondernemers blijven profiteren van het herstel van de economie, geholpen door lage olieprijzen en de zwakke euro. Maar de zorgen over de economische vertraging in China en andere opkomende markten lijkt tegen het eind van dit jaar wel enige invloed te krijgen op de winstgroei Nederlandse bedrijven.

Industrie groeit iets minder uitbundig

De ontwikkeling van peilingen onder inkoopmanagers door bureau Nevi laat zien dat de Nederlandse industrie gedurende het hele jaar fors groeit. Maar sinds de piek van afgelopen juni neemt het tempo van de groei wel wat af.

Exporteurs moeten rekening houden met groeivertraging in opkomende markten, terwijl ook de prestaties van exportgrootmacht Duitsland van levensbelang zijn voor Nederlandse toeleveranciers, onder meer in de auto-industrie. Positief voor veel bedrijven is wel dat de binnenlandse vraag in Nederland sterk blijft.

De consumentenbestedingen zijn dit jaar aangetrokken en uit de cijfers van het Kadaster blijkt dat huizenprijzen de opgaande lijn weer gevonden hebben.

Lonen in de lift

Binnen Nederland is duidelijk sprake van sterkere loongroei, zo blijkt uit gegevens van softwarebedrijf en salarisverwerker Unit4. In de maanden juli, augustus en september lag de groei van brutolonen gemiddeld iets boven de 2 procent en dat is een duidelijke versnelling vergeleken met de groeipercentages een jaar geleden.

Zolang ondernemingen voldoende omzetgroei boeken om hogere lonen mee te betalen is er weinig aan de hand. De loongroei past in ieder geval in het beeld van aantrekkende consumentenbestedingen die de economie vaart geven.

Positief is verder dat de financiële kracht van bedrijven nog steeds verbetert. Uit gegevens van Graydon, een specialist voor bedrijfsinformatie, valt op te maken dat er recent vooral een verschuiving is tussen bedrijven met een gemiddelde kredietrating en ondernemingen met een goede en een zeer goede kredietrating. Het aandeel van bedrijven met een gemiddelde rating daalt wat, ten gunste van ondernemingen met een goede of zeer goede beoordeling.

Winstmeter Ondernemers

Het model van de Winstmeter Ondernemers is gebaseerd op twaalf indicatoren die voorspellende waarde hebben. Daaronder vallen gegevens over vertrouwen van ondernemers (Nevi), financiële ratings van bedrijven (Graydon) en salarisdata (UNIT4)

De Winstmeter Ondernemers voorspelt de ontwikkeling van de operationele winst van Nederlandse bedrijven. Dit op basis het netto exploitatieoverschot, een maatstaf voor bedrijfswinsten die het Centraal Bureau voor de Statistiek elk kwartaal publiceert.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl